Centrele de resurse
Centrele de resurse
Centrele de resurse în practici restaurative din Cheț (Municipiul Marghita) și Ioaniș (Comuna Finiș) se concentrează pe construirea și menținerea relațiilor sănătoase în cadrul comunităților în care operează și la locul de muncă. Angajamentul nostru de a crea un mediu pozitiv și armonios se extinde dincolo de beneficiarii noștri către membrii echipei noastre. Suntem convinși că o echipă bine pregătită și motivată este fundamentul oferirii unor servicii și experiențe plăcute. Practicile restaurative pun accent pe comunicarea deschisă, empatie și responsabilitate. Deși pot apărea conflicte, modul în care le abordăm definește atmosfera care se creează pe termen lung. Credem în soluționarea problemelor într-un mod care promovează creșterea, înțelegerea și vindecarea pentru toate părțile implicate.
Pregătire constantă pentru îmbunătățire continuă:
Membrii echipei noastre participă la sesiuni de pregătire continue, concepute pentru a-și dezvolta abilitățile în practicile restaurative. Se acoperă o gamă de subiecte, inclusiv rezolvarea conflictelor, ascultarea activă, inteligența emoțională și comunicarea eficientă, dar și o serie de alte teme, cu ajutorul partenerului norvegian (prevenția violenței domestice, abordarea traumelor etc.). Astfel, ne pregătim echipele să gestioneze orice situație care poate apărea cu profesionalism și compasiune.
Practici restaurative
Programul integrat din cadrul proiectului cuprinde servicii de educație, de ocupare și socio-medicale, implementate utilizând modelul practicilor restaurative. Scopul dezvoltării acestui model în Municipiul Marghita, respectiv în Comuna Finiș, este multiplu:
- îmbunătățirea calității serviciilor sociale și educaționale în comunitățile vizate pentru creșterea accesului și nivelului de încredere și satisfacție a grupurilor dezavantajate cu serviciile sociale de care beneficiază în cadrul comunității,
- construirea unor comunități sănătoase,
- creșterea capitalului social,
- scăderea criminalității și a comportamentului antisocial,
- repararea daunelor și îmbunătățirea, restabilirea relațiilor,
- contribuție la schimbarea mentalității si abordării situațiilor reale din comunitate
- reducerea discriminării și integrarea grupurilor vulnerabile, respectiv la respectarea principiului desegregării.
Vă invităm să urmăriți video-ul introductiv despre practici restaurative (al IIPR).
Mai multe detalii despre practicile restaurative sunt oferite de Institutul Internațional pentru Practici Restaurative.
Conferința științifică 12-13 mai 2023
Echipa proiectului Comunități unite în Bihor
Conferința științifică internațională, 24-25 noiembrie 2023
Cea de-a doua Conferință științifică internațională, cu titlul: Practici restaurative - exercițiu de creștere a rezilienței în comunități, dedicată persoanelor interesate de temă și celor formate în domeniul practicilor restaurative, a avut loc în 24-25 noiembrie 2023 la Oradea, la FIX Makerspace.
Evenimentul nostru a adunat pasionați, experți și curioși cu privire la practicile restaurative, pentru a explora și împărtăși perspective asupra acestui domeniu, dezvoltând un spațiu de învățare și colaborare.
Invitații speciali și vorbitorii noștri au adus perspective noi și inspirație, contribuind la discuții profunde și provocatoare și au facilitat schimbul de experiențe în domeniul practicilor restaurative.
Mulțumim că ați făcut parte din această călătorie extraordinară a practicilor restaurative. Așteptăm cu nerăbdare reîntâlnirea în viitor!
Prezentări privind incluziunea socială
În data de 17/10/2023, colega noastră Andra Berce a avut privilegiul de a prezenta experiența acumulată în cadrul vizitei de studiu organizate de FRDS la Consiliul Europei. Prezentările au fost făcute echipei de proiect și unui grup de profesori și studenți de la 4 univesități, la Universitatea Creștină Partium din Oradea, în cadrul programului ERASMUS BIP. Împărtășim și aici linkuri via CE către câteva din resursele valoroase descoperite la Consiliul Europei (unele disponibile în mai multe limbi):
- Compass: Manual for Human Rights Education with Young People / Compass: Manual pentru educația tinerilor în domeniul drepturilor omului
- COMPASITO - Manual on human rights education for children / Compasito: Manual pentru educația copiilor în domeniul drepturilor omului
- Right to Remember - A Handbook for Education with Young People on the Roma Genocide / Manual de educație a tinerilor privind genocidul romilor
- Mirrors - Manual on combating antigypsyism through human rights education / Manual de combatere a antigipsism prin educație pentru drepturile omului
- Romacted - A manual for development of local resources, joint action and empowerment of Roma communities / Manual pentru dezvoltarea resurselor locale, acțiuni comune și responsabilizarea comunităților de romi
- ROMED Trainer’s Handbook - European training programme on intercultural mediation for Roma communities / Program european de formare în domeniul medierii interculturale pentru comunitățile rome
- All Different – All Equal education pack - Ideas, resources, methods and activities for non-formal intercultural education with young people and adults / Idei, resurse, metode și activități pentru educația interculturală non-formală a tinerilor și adulților
- HELP online course on Violence against Women / Cursul online HELP privind violența împotriva femeilor
- Publications on the rights of persons with disabilities / Publicații privind drepturile persoanelor cu dizabilități
- The work of the Roma and Travellers Team / Publicații ale echipei privind romii și nomazi
- www.coe.int - The Council of Europe - Consiliul Europei
- https://www.echr.coe.int/ - The European Court of Human Rights - Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)
- hudoc.echr.coe.int - baza de date de cazuri judecate de CEDO
De asemenea, în cadrul întâlnirii a fost prezentată activitatea Asociației Kécenlét de către președintele acesteia, Mike Pál și asistentul social Gergely Gabriella. Nu în ultimul rând, au fost prezentate câteva elemente ale abordării restaurative de către dr. Krisztina Bernath.
Au fost împărtășite resurse valoroase, a fost prezentat proiectul Comunități unite în Bihor și au avut loc discuții interesante animate de jocuri privind incluziunea socială a romilor, minorităților și altor grupuri vulnerabile. Întâlnirea a fost o sursă de inspirație pentru toți participanții, și astfel sperăm că am făcut încă un pas important către o societate mai echitabilă și mai incluzivă.
Ghid de bune practici
Suntem încântați să vă prezentăm Ghidul de Bune Practici, un instrument valoros pentru cei care doresc să își consolideze eforturile în aplicarea abordării restaurative pentru îmbunătățirea calității vieții în comunitate. Acest ghid reflectă experiența noastră și învățămintele cheie obținute în timpul implementării practicilor restaurative în comunitățile Cheț și Finiș și este destinat să servească drept resursă valoroasă pentru alte organizații și comunități care doresc să adopte această abordare. De asemenea, am cules povești de succes în aplicarea practicilor restaurative de la colaboratori valoroși din țară, cărora le mulțumim pe acestă cale pentru contribuția lor.
Obiectivele ghidului:
- Să ofere o înțelegere a principiilor și valorilor abordării restaurative.
- Să ofere orientări practice pentru implementarea practicilor restaurative în diverse contexte comunitare.
- Să ofere exemple concrete de bune practici și îmbunătățirea relațiilor în comunitate.
În continuare, suntem interesați să aflăm și să împărtășim experiențele voastre în implementarea practicilor restaurative în comunitățile voastre. Nu ezitați să ne contactați pentru a contribui la consolidarea acestui efort comun pentru o comunitate mai armonioasă și mai inclusivă.