Noutăți
Noutăți
Vizită deosebită la Asociația Caritas Eparhial Oradea
Echipa proiectului susține diseminarea practicilor restaurative la universitățile din Oradea
În ultima lună, echipa noastră a avut privilegiul de a participa la două evenimente de diseminare a practicilor restaurative, organizate în colaborare cu Universitatea din Oradea și Universitatea Emanuel Oradea.
Pe 22 mai 2024, am avut onoarea să susținem un eveniment la Universitatea din Oradea, unde am împărtășit cunoștințele și experiențele noastre în domeniul practicilor restaurative. Evenimentul a fost dedicat prezentării metodelor de prevenire și gestionare a conflictelor, precum și promovării unui mediu de învățare pozitiv. Apreciem invitația generoasă a Doamnei Prof. Habil. Dr. Claudia Bacter în acest sens.
Înainte de această întâlnire, pe 17 mai 2024, echipa noastră a participat la un seminar similar organizat la Universitatea Emanuel Oradea. Am fost încântați să discutăm cu specialiști și studenți despre aplicarea practicilor restaurative și suntem recunoscători pentru participarea activă a tuturor celor prezenți.
Diseminarea practicilor restaurative este un pilon al proiectului nostru "Dezvoltare locală pentru comunități dezavantajate din Județul Bihor". Acest proiect își propune să aducă schimbări pozitive în comunitățile noastre, oferind soluții durabile pentru prevenirea și gestionarea conflictelor, sprijinind educația și dezvoltarea personală a tinerilor și adulților din zonele defavorizate.
Mulțumim tuturor celor implicați în aceste evenimente și așteptăm cu nerăbdare să continuăm colaborarea și să extindem impactul acestor practici în cât mai multe domenii și comunități.
Mai multe fotografii: în Galerie.
Premianții concursului de desen au pornit in aventură!
Reflectând asupra impactului pozitiv al practicilor restaurative în comunitățile noastre
Rezultatele proiectului
Rezultatele obținute în urma implementării proiectului PN402 - Dezvoltare Locală pentru Comunități Dezavantajate din Județul Bihor (Comunități unite în Bihor) ne aduc multiple satisfacții.
Pe lângă parteneriatul public-privat inovator între Municipiul Marghita și cele trei organizații non-guvernamentale - Asociația Kécenlét, Asociația Caritas Eparhial Oradea și Skyhøyt Live Scene din Norvegia, fără de care nu am fi putut implementa eficient proiectul, am creat legături și între două comunități - Satul Cheț și Comuna Finiș din Bihor.
Am dezvoltat servicii sociale integrate pentru 496 de membri ai celor două comunități rurale vulnerabile (servicii educaționale, socio-medicale și de ocupare). Am introdus abordarea restaurativă ca model de transformare a modului de abordare a relațiilor și a rezolvării conflictelor și ne-am susținut echipele prin formare, schimburi de experiențe și transfer de bune practici. Beneficiarii proiectului au exprimat un nivel crescut de satisfacție privind serviciile furnizate, subliniind impactul pozitiv asupra vieților oamenilor din comunitățile vulnerabile.
Deși proiectul s-a încheiat la 29/02/2024, noi să continuăm să construim pe baza realizărilor noastre și să extindem beneficiile serviciilor oferite și a abordării restaurative cât mai multor persoane din Cheț și Ioaniș.
Detalii: aici.
Centrele de resurse în practici restaurative
Atât la Cheț cât și la Ioaniș membrii comunității și toți cei interesați pot beneficia de ajutorul facilitatorilor comunitari în aplicarea practicilor restaurative. Rolul acestor persoane este vital în comunitate pentru identificarea problemelor, a temelor de interes și organizarea atelierelor de lucru prevenirea conflictelor, a situațiilor de discriminare etc. și pentru a contribui la dezvoltarea comunitară pe termen lung.
La Ioaniș Centrul de resurse în practici restaurative funcționează în clădirea proaspăt renovată și mobilată în cadrul Centrului tip afterschool Sf.Martin, iar în Cheț la Centrul de zi Cuibul.
Conferința finală a proiectului
Conferința finală a proiectului a avut loc așa cum ne place nouă, în cerc, în prezența reprezentanților Municipiului Marghita (Promotor de Proiect), a partenerilor de proiect, Asociația Kécenlét și Asociația Caritas Eparhial Oradea și a invitaților. Am sărbătorit împreună 30 de luni de proiect, cu rezultate semnificative pentru comunitățile din Cheț și Finiș din Județul Bihor.
S-au finalizat lucrările de reparații la Centrul din Ioaniș
Centrul tip afterschool Sf. Martin din Ioaniș a primit o nouă haină - lucrările de reparații au fost finalizate și recepționate miercuri, 14/02/2024 în prezența beneficiarului, Asociația Caritas Eparhial Oradea, a reprezentanților firmei de construcții, a responsabilului tehnic și a dirigintelui de șantier. Lucrările au constat în: reparații la învelitoare țiglă, termoizolare fațade și zugrăveli exterioare, amenajare curte, instalații termice și sanitare, în corpul de clădire C1 al centrului. În urma lucrărilor s-a amenajat și s-a dotat cu mobilier o sală de activități, 1 bibliotecă și grupuri sanitare pentru adulți, oferind un spațiu modern și sigur pentru copiii și tinerii din zonă.
Fotografii: în Galerie.
S-a prelungit data pentru colectarea poveștilor de succes!
Căutăm în continuare colaboratori care aplică practici restaurative - 15 decembrie 2023 e noua dată până la care așteptăm poveștile voastre de succes în aplicarea practicilor restaurative!
Vă invităm cu drag să vă împărtășiți povestea pe care o vom cuprinde în Ghidul de bune practici în domeniul abordării restaurative din România. Suntem interesați să aflăm povești reale, de pe teren, privind aplicarea practicilor restaurative în comunitățile din România.
Pentru a răspunde la această invitație, vă rugăm să ne transmiteți pe e-mail proiect4042@gmail.com, un text până la 15 decembrie 2023 despre cum ați experimentat fie ca participant, fie ca facilitator, modalitățile în care ceea ce la început părea a fi un conflict, s-a transformat prin procesul de dialog restaurativ.
Vă oferim două modalități de trimitere:
Scrieți-vă propria poveste în 2000-4000 de cuvinte
- SAU-
Schițați câteva rânduri despre ce problemă a fost și cum s-a soluționat, iar noi o vom scrie pentru dvs. Odată ce povestea este acceptată, vom lucra cu dvs. pentru a o finaliza.
Suntem interesați în special de poveștile care reflectă:
- Perspective și identități culturale diverse
- Împuternicirea celor ale căror voci au fost și încă sunt marginalizate, păstrând în același timp o invitație deschisă pentru a onora toate experiențele și poveștile pentru a fi luate în considerare.
- Oferirea de exemple despre cum procesul practicilor restaurative este mai puternic atunci când facilitatorii sondează nevoile comunității deservite
- Prezentarea transformării, rezistențelor și descoperirilor
- Faptul că abordarea restaurativă duce, de fapt, la rezultate mai puternice pentru toți cei implicați
Poveștile noastre sunt cele care pot fi mai răsunătoare, mai mult poate chiar decât cercetarea și datele. Astfel, putem sprijini dovezile și argumentele pentru o adoptare mai răspândită a practicilor restaurative.
Lucrările de reparații sunt în toi!
Prezentări privind incluziunea socială la Universitatea Creștină Partium
Au avut loc o serie de prezentări la Universitatea Creștină Partium din Oradea, adresate unui grup de profesori și studenți Erasmus și echipei de proiect. A fost prezentată experiența acumulată în cadrul vizitei de studiu organizate de FRDS la Consiliul Europei în septembrie, au fost împărtășite resurse valoroase, proiectul Comunități unite în Bihor, au fost discuții animate și jocuri privind incluziunea socială a romilor, minorităților și altor grupuri vulnerabile.
De asemenea, a fost prezentată activitatea Asociației Kécenlét și câteva elemente ale abordării restaurative.
Întâlnirea a fost o sursă de inspirație pentru toți participanții, și astfel sperăm că am făcut încă un pas important către o societate mai echitabilă și mai incluzivă.
Descărcați prezentarea, inclusiv manualele și resursele Consiliului European, de aici.
Conferința internațională „Practici restaurative - exercițiu de creștere a rezilienței în comunități”
Un nou schimb de experiențe în Norvegia
O altă parte a colegilor noștri a fost într-o călătorie de neuitat în Norvegia, în perioada 6-10 septembrie 2023. Acolo, echipa formată din reprezentanți din Primaria Marghita și din Asociația Kécenlét a participat la un schimb de experiențe captivant, unde a avut ocazia să învețe și să împărtășească experiențe și cunoștințe cu partenerii norvegieni și cu membrii organizațiilor vizitate.
„Am explorat noi orizonturi și am găsit noi legături pentru colaborare. Aceste experiențe unice ne îmbogățesc echipa și ne încurajează să continuăm să lucrăm împreună pentru proiectele noastre de viitor și să ne îmbunătățim serviciile acordate comunității din Cheț.” (Krisztina Bernath, responsabil activități Asociația Kécenlét)
Mulțumim partenerului Skyhøyt live kulturscene pentru primire și pentru susținerea continuă!
Căutăm colaboratori care aplică practici restaurative !
Vă invităm cu drag să vă împărtășiți povestea pe care o vom cuprinde în Ghidul de bune practici în domeniul abordării restaurative din România. Suntem interesați să aflăm povești reale, de pe teren, privind aplicarea practicilor restaurative în comunitățile din România.
Pentru a răspunde la această invitație, vă rugăm să ne transmiteți pe e-mail proiect4042@gmail.com, un text până la 30 noiembrie 2023 despre cum ați experimentat fie ca participant, fie ca facilitator, modalitățile în care ceea ce la început părea a fi un conflict, s-a transformat prin procesul de dialog restaurativ.
Vă oferim două modalități de trimitere:
Scrieți-vă propria poveste în 2000-4000 de cuvinte
- SAU-
Schițați câteva rânduri despre ce problemă a fost și cum s-a soluționat, iar noi o vom scrie pentru dvs. Odată ce povestea este acceptată, vom lucra cu dvs. pentru a o finaliza.
Suntem interesați în special de poveștile care reflectă:
- Perspective și identități culturale diverse
- Împuternicirea celor ale căror voci au fost și încă sunt marginalizate, păstrând în același timp o invitație deschisă pentru a onora toate experiențele și poveștile pentru a fi luate în considerare.
- Oferirea de exemple despre cum procesul practicilor restaurative este mai puternic atunci când facilitatorii sondează nevoile comunității deservite
- Prezentarea transformării, rezistențelor și descoperirilor
- Faptul că abordarea restaurativă duce, de fapt, la rezultate mai puternice pentru toți cei implicați
Poveștile noastre sunt cele care pot fi mai răsunătoare, mai mult poate chiar decât cercetarea și datele. Astfel, putem sprijini dovezile și argumentele pentru o adoptare mai răspândită a practicilor restaurative.
Vizită de studiu la Consiliul Europei
În perioada 12-14 septembrie, reprezentanta proiectului nostru, Andra Berce, împreună cu o delegație formată din membri ai Asociației Norvegiene a Autorităților Locale și Regionale (KS), ai FRDS, precum și reprezentanți ai altor proiecte finanțate prin Granturi SEE/Norvegiene în România, a fost găzduită de Departamentul de Educație al Consiliului Europei, într-o vizită de studiu cu tema „Dezvoltarea locală, reducerea sărăciei și incluziunea romilor”.
Această vizită a cuprins o serie de întâlniri cu personalități-cheie de la diferite organisme ale Consiliului Europei, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței, Divizia Educație și Formare, Echipa de romi și călători, printre altele. În cadrul vizitei, au fost aprofundate informații despre standardele și documentele strategice ale Consiliului Europei, precum și despre inițiativele de colaborare legate de educație, incluziunea și abilitarea romilor. Vizita de studiu a servit și ca o platformă excelentă pentru împărtășirea experiențelor, greutăților și a celor mai bune practici în ceea ce privește incluziunea socială a romilor.
Iată câteva gânduri despre experiența trăită:
„Am avut șansa extraordinară de a fi selectată la vizita de studiu la Consiliul Europei, organizată în cadrul Programului Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor finanțat de Granturi SEE & Norvegiene 2014-2021. Sunt recunoscătoare pentru oportunitatea de a avea contact direct cu instituțiile europene care mi se păreau prea puțin tangibile, dar am fost întâmpinați cu o foarte mare deschidere și cu un val de informații și idei care au menirea de a deschide noi porți în obiectivul nostru de a oferi o viață mai bună celor mai puțin norocoși. De la curricule, la activități practice, de la studiul aprofundat al documentelor și întărirea valorilor europene, la implicarea efectivă a comunității în luarea deciziilor, toate acestea ne vor ajuta să oferim servicii de calitate îmbunătățită comunităților în care lucrăm și să aducem o schimbare pozitivă mai mare sau mai mică oriunde ne aflăm. Iau cu mine o serie de întrebări, pe care însă le regăsesc și în abordarea restaurativă învățată în cadrul proiectului nostru: Activitatea noastră e oare destul de incluzivă? E cineva care poate a rămas pe din afară și dacă da, ce putem face ca acest lucru să nu se mai întâmple în viitor? Am implicat suficient persoanele interesate în conturarea activității? Sunt oare nevoi pe care nu le-am luat în calcul? Mă întorc acasă întărită că am pornit pe un drum bun în acest proiect, dar și inspirată, energizată și încrezătoare în susținerea reciprocă pe care ne-o putem oferi împreună cu ceilalți colegi în lucrul cu comunitățile.” (Andra Berce, responsabil comunicare)
Pentru mai multe detalii, click aici.
Învățând cele mai bune practici în cadrul seminariilor susținute de specialiști norvegieni
Partenerul nostru norvegian, Skyhøyt live kulturscene, ne-a vizitat în Cheț și Ioaniș pentru a organiza seminarii pline de învățăminte despre lucrul cu grupurile vulnerabile. Am avut onoarea să avem ca invitați speciali pe Kristin Dahl, specialist clinician în terapie familială, și pe Haakon Stenmark, psiholog, expert în psihologie clinică și director general al Centrului de Psihologie în Situații de Criză din Trondheim. Subiectele abordate de cei doi profesioniști au fost gestiunea traumelor și violența în familie.
Colaborare și susținere reciprocă între partenerii români
După conferința de deschidere a proiectului, partenerii români din comunitățile Cheț și Ioaniș s-au reunit pentru a se cunoaște mai bine și pentru a învăța unii de la alții. Prin ateliere interactive, am explorat modalități de îmbunătățire a incluziunii și sprijinului. Acest eveniment întărește angajamentul nostru de a îmbunătăți serviciile pentru grupurile vulnerabile și stimulează dorința noastră de schimbare pozitivă.
Consolidarea parteneriatului și schimb de bune practici între partenerii români
Partenerii de proiect români din comunitățile Cheț și Ioaniș s-au reunit în cadrul unui schimb de bune practici. Accentul s-a pus pe sprijinul reciproc și învățare, cu o atenție specială asupra utilizării abordării restaurative și pe activități interactive. Acest efort colectiv își propune să îmbunătățească serviciile pentru grupurile vulnerabile, ghidate de principiile abordării restaurative.
Inspirație din Norvegia (schimb de experiențe)
O parte a echipei proiectului, angajați ai Asociației Caritas Eparhial Oradea, a participat la o vizită de studiu în Norvegia, vizitând multe organizații relevante cu care ne-am putut conecta.
„Am avut privilegiul să participăm la o călătorie în Norvegia, unde am fost profund inspirați de angajamentul țării în prevenirea problemelor sociale și promovarea incluziunii. Experiența ne-a oferit o perspectivă mai largă asupra voluntariatului și serviciilor sociale și ne propunem să integrăm și să adaptăm o parte din ideile dobândite în comunitățile din Cheț și Finiș, pentru un viitor mai incluziv.” (Andra Berce, responsabil comunicare)
Mulțumiri partenerului nostru, Skyhøyt live kulturscene, și Norvegiei pentru că ne-au primit cu brațele deschise!
Conferința de presă
Conferința de lansare a proiectului
Evenimentul a fost un prilej de reunire a tuturor partenerilor de proiect și a persoanelor interesate de proiectul nostru. Programul conferinței a cuprins prezentarea activităților proiectului și rezultatele așteptate, precum și modelul practicilor restaurative pe care îl introducem în activitățile noastre curente.
Prima Conferință științifică
Conferința științifică pe tema provocărilor aplicării practicilor restaurative în educație, intitulată „Aplicarea practicilor restaurative în comunități. Experiențe în sistemul de educație formală și non-formală”, a fost dedicată persoanelor interesate și formate în domeniul practicilor restaurative. Scopul evenimentului a fost de a prezenta o perspectivă asupra aplicării practicilor restaurative în educație, de a realiza un schimb de experiențe, dar și de a petrece un timp plăcut împreună.