Programe
Programe
Cele două comunități din Județul Bihor, din Cheț și din Finiș, au acces crescut la servicii sociale integrate adresate familiilor. Lucrăm cu copii, tineri, părinți și bunici pentru a-i susține să devină o comunitate mai dezvoltată, mai prosperă, mai unită.
Abordarea inovatoare pe care o aducem în implementarea activităților noastre constă în primul rând în dezvoltarea și implementarea unui nou model de intervenție pe termen lung, respectiv modelul practicilor restaurative.
Servicii tip afterschool
Activitățile cu copiii din clasele primare care au fost dimineața la școală se desfășoară zilnic, după-masa. Activitățile includ repetarea noțiunilor predate la școală și efectuarea temelor, adaptând conținuturile la necesitățile și ritmul fiecărui copil, consiliere, învațarea abilităților pentru viață, dar și joaca, pentru relaxare, deconectare și reconectare. La Cheț copiii sunt împărțiți pe centre de competențe.
Elevii ajunși la gimnaziu, de cele mai multe ori frați ai celor mai mici, participă la diverse activități specifice pentru a-i motiva să continue școala.
Relația cu părinții, bunicii, familia, se clădește și se păstrează continuu, nevoile și opiniile familiilor sunt ascultate, acestea fiind încurajate să susțină educația copiilor pe termen cât mai lung.
Servicii de ocupare
Serviciile includ informare și consiliere profesională a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă; evaluarea competențelor dobândite în sistem informal și non-formal; dar și vizite la fabrici / companii / târguri de locuri de muncă.
Servicii socio-medicale
Serviciile socio-medicale se acordă membrilor familiilor beneficiarilor de servicii, căci o stare de sănătate precară a unuia dintre membrii poate afecta întreaga familie. Aceștia au acces la informare cu privire la starea de sănătate, monitorizarea unor indicatori ai stării de sănătate (tensiunea arterială, glicemia etc.), prevenție. Prevenția are scopul integrării și bunei participări a adulților și copiilor în colectivitate și la actul de educație (igienă, prevenția și tratarea unor afecțiuni contagioase etc.), dar și reducerea riscurilor și prevenirea îmbolnăvirilor asociate modelelor de mortalitate și morbiditate prevalente în comunitățile defavorizate din punct de vedere socio-economic.
Servicii socio-medicale și educaționale pentru vârstnici
Vârstnicii beneficiază de activități educative și socio-medicale: centru de zi, îngrijire la domiciliu și masă caldă. La Centrul de zi din Cheț se va crea cadrul potrivit pentru acordarea de consiliere, educație, informare, suport moral si psihologic, socializare, etc. O viață activă contribuie la creșterea calității vieții și la creșterea sentimentului de utilitate.
Principalele activități desfășurate în cadrul centrului de zi sunt:
- educație informală. Educația informală pentru o viață sănătoasă și activă este necesară vârstnicilor. În baza principiului învățării pe tot parcursul vieții și a îmbătrânirii active, vârstnicii beneficiază de cursuri de soft-skills, implicare în activități din viața comunității pentru reducerea sentimentului de singurătate, pentru a se menține activi.
- activități de socializare, companie și petrecere a timpului liber
- gimnastică și activități de relaxare,
- informare și consiliere socială și psihologică,
- suport pentru realizarea activităților instrumentale ale vieții zilnice
- consiliere, informare și suport pentru familiile persoanelor vârstnice
- Organizare evenimente: festivități cu ocazia sărbătorilor, Organizare vizite de socializare, recreere, activități cu familiile beneficiarilor, activități inter-generaționale și educative ș.a.
Funcționarea Serviciului de Îngrijire la Domiciliu presupune acordare ajutor de către îngrijitori formali persoanelor vârstnice dependente pentru efectuarea activităților de bază și instrumentale ale vieții zilnice, identificarea beneficiarilor - management de caz, monitorizare, evaluare, consiliere.
Masa caldă constă în prepararea și distribuirea hranei inclusiv la domiciliul persoanelor vârstnice cu deficiențe locomotorii, prin intermediul serviciului de tip masa pe roți, aprovizionare și depozitare marfă, identificarea beneficiarilor - management de caz, monitorizare, evaluare.